Homepage         Laktobacily         Probiotika         Kde koupit
 

Laktobacily

Laktobacil, bifidus, acidofilní mléko, jogurty s obsahem probiotik. Všechny tyto termíny jsou používány v reklamách na různé mléčné výrobky. Mají dodat energii, upravit zažívání a posílit imunitu. Je to pravda? A které tak fungují? A co vůbec tyto odborné a laikům nic neříkající názvy označují?

Kromě mléčných výrobků jsou probiotika také součástí různých kapslí, které mají zlepšit zdraví. Na krabičkách prodávaných v lékárnách, drogériích či takzvaných zelených lékárnách si pak můžete přečíst, že mají dokonalé složení, jedna kapsle obsahuje několik druhů baktérií či miliardy léčivých buněk. Co to vlastně ta probiotika jsou? V roce 1908 nositel Nobelovy ceny ruský vědec Ilja Mečnikov zveřejnil teorii o tom, že konzumace jogurtů obsahujících laktobacily přispívá k dlouhověkosti. Toto pozorování vedlo ke koncepci "probiotic", což v řečtině znamená "pro život". Termín byl poprvé použit v roce 1965 jako slovo opačného významu ke slovu "antibiotic".

Už překlad významu slov probiotika a antibiotika - "pro život" a "proti životu" - jasně ukazuje na zásadní rozdíl v účinku. Zatímco antibiotika potlačují a ničí škodlivé bakterie (a spolu s nimi i ty užitečné), probiotika jsou živé organizmy, které se po požití dokáží uchytit ve střevě a pozitivně ovlivňují zdraví. Jde především o bakterie mléčného kvašení (laktobacily, bifidobakterie), které jsou schopné stimulovat imunitní systém, produkovat antimikrobiální látky a příznivě ovlivňovat metabolizmus – mj.produkci vitamínů, schopnost zpracování laktózy nebo účinnost trávení. Probiotika mají za úkol chránit střevní flóru proti antibiotikům.Tím zabraňují zažívacím potížím a podporují imunitu.

Probiotika jsou tedy kultury živých mikroorganismů, které člověka pozitivně ovlivňují, a to zlepšením vlastností jeho vlastní mikroflóry - především střevní. Jak již bylo řečeno, nejčastěji se jedná o laktobacily a bifidobakterie. Laktobacily se vyskytují v zažívacím traktu a v pochvě, v mateřském mléce a spolu s bifidobakteriemi jsou hlavní příčinou kvašení mléka. Bifidobakterie tvoří významnou součást flóry tenkého i tlustého střeva.

• Swissnatural.cz

• Drmax-lekarna.cz

• Docsimon.cz

• Lekarna.cz
 
© 2014 All rights reserved